Apotheek Koningsbosch

 

 

Heropende Apotheek Koningbosch voorziet in grote behoefte

Dokter Korthals:
"Volledig en actueel overzicht van specialistenmedicatie is van groot belang voor veiligheid patiënt"


Na een afwezigheid van enkele jaren opende op 9 mei 2016 Apotheek Koningsbosch opnieuw zijn deuren. Nu, een jaar later, kijkt dokter Korthals met een tevreden gevoel terug op dat besluit: "Door omstandigheden waren de inwoners van Koningsbosch en Maria Hoop in de afgelopen jaren aangewezen op de openbare apotheek in wat verder afgelegen plaatsen. Maar nu kan men gelukkig weer terecht bij de eigen plaatselijke apotheek. En daaraan blijkt een grote behoefte te zijn, want negen van de tien patienten zijn weer aangesloten bij 
Apotheek Koningsbosch."

Volgens dokter Korthals is de heropening van de apotheek uniek te noemen: "In de afgelopen vijf jaar is het in Nederland niet meer voorgekomen dat er nog een apotheekhoudend huisarts bij kwam. Voor de inwoners heeft een eigen lokale apotheek, naast de gebruikelijke uitgifte van specialistenrecepten, veel praktische voordelen. Zo is er weer handverkoop, dat wil zeggen dat u kunt binnenlopen en een medicijn zonder recept kunt verkrijgen. Daarnaast wordt er weer ter hand gesteld, hetgeen betekent dat u bij ontvangst van de medicijnen een uitgebreide gebruikstoelichting krijgt van onze ervaren apotheekassistent. Dagelijkse thuisbezorging is geregeld en huisbezoek van een van onze gekwalificeerde medewerkers op dag van ontslag uit het ziekenhuis volgt bij wijziging van medicatie."

Als gevolg van de bezuinigingen konden de inwoners van Koningsbosch en Maria Hoop sinds 2014 niet meer profiteren van plaatselijke handverkoop en terhandstelling.  Dokter Korthals is dan ook zeer verheugd dat hij, na een intensieve voorbereiding van anderhalf jaar, erin is geslaagd om de apotheek weer terug te krijgen in het eigen dorp: "Een groot voordeel daarvan is dat ik nu weer een actueel en volledig overzicht heb van alle medicijnen die specialisten aan een patiënt voorschrijven. Dat is van wezenlijk belang voor de veiligheid van de patiënt, zeker met het oog op het gecombineerd gebruik van geneesmiddelen. Nu zijn de communicatielijnen korter en is de kans op fouten aanzienlijk minder. De veiligheid van de patiënt in de geneesmiddelenvoorziening is hiermee gegarandeerd."

Koningsbosch, mei 2017.